Perşembe, Kasım 12, 2009

Diyafram, Enstantane ve ISO

Uzun bir süredir, işlerim nedeniyle çok istememe rağmen blog'a yazı yazacak vakit yaratamıyordum kendime ne yazık ki. Neyse ki bu aralar işlerim nispeten rahatladı da yazı yazabileceğim artık.

Yazı yazamadığım sğre boyunca gelen birkaç soru üzerine, diyafram, enstantane ve ISO değerleri üzerine tekrar yazma ihtiyacını hissettim. Daha evvel bu konu ile ilgili yazdıklarım sanırım biraz teknik kalmış. Bu yazımda biraz daha uygulamaya yönelik tavsiyeler vereceğim.

Gelen sorular daha ziyade, hangi koşullarda hangi değerleri kullanmalıyız, güneşli havada belli bir kombinasyon var mı, hep o kombinasyonları kullanabilir miyiz şeklinde idi.

Aslına bakarsanız, bir f/16 kuralı olmakla beraber, bunu anlatmak ve ezbere yönelmek istemiyorum açıkcası. Bunun en büyük nedeni, ışığın her an değişiyor olması ve dolayısıyla da bu değerlerin her saniye değişebilecek olması.

Gelelim bu değerleri nasıl seçeceğimize ?

İlk önce tavsiyem, manuel çekim modu yerine ya enstantane öncelikli çekim modu ya da diyafram öncelikli çekim modunda çekim yapmanız. Bu durumda siz sadece bir değeri seçerken fotoğraf makinanız diğer değerleri otomatik hesaplayıp size veriyor. Dolayısıyla manuel çekim modunda olduğu gibi yanlış bir pozlamayı düzeltmek ile vakit harcamıyorsunuz.

İkinci tavsiyem ise ISO değerinizi otomatikte seçimde tutmamanız. Mümkün olduğu sürece en düşük ISO’yu seçmenizi ve o seviyede bırakmanızı salık veririm. Bu sayede de gren açısından mümkün olan en temiz fotoğrafları çekebilirsiniz.

Üçüncü olarak da tavsiyem, özellikle diyafram öncelikli çekimler için geçerli. Eğer ışık koşulları yeterli değil ise ve çekim yaparken titreteceğinizi düşünüyorsanız, ilk önce ISO’yu yükseltmek yerine diyaframınızı açmaya çalışın. (Yani diyafram rakamlarını küçültün, f/4, f/2.8, f/1.8.. gibi)

Eğer zaten objektifinizin en açık diyaframındaysanız, gene ISO’yu yükseltmeden önce uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise, pozlama telafisini kullanarak, yarım stop – 1 stop gibi eksik pozlama yapın. Bu şekilde enstantane hızını arttırabilirsiniz. Bu yöntem eksik pozlama ile sonuçlanacak eninde sonunda, ama bu da tamamen sizin zevkinize kalmış durumda. Koyu alanlardan detay alınabildiği sürece ben şahsen eksik pozlamayı tercih ediyorum.

Eğer yanınızda varsa tripod kullanın.

Eğer bunlaırn hiçbirisi olmuyor ise ancak o zaman ISO’yu yükseltme yoluna gidin bence.

Ben genelde diyafram öncelikli çekim modunu kullanıyorum ve ISO hemen hemen her zaman 100’e sabitlenmiş durumda.

Diyaframı nasıl seçeceğime gelince de. Bu da tamamen çektiğiniz konu ile alakalı, manzara çekimlerinde kısık diyafram kullanıyorken, daha kısıtlı bir alan derinliği istiyorsam açık bir diyafram kullanıyorum.