Cuma, Mayıs 28, 2010

Bokeh


“Bokeh”, takip ettiğim forum ve bloglarda sıkça karşılaştığım bir terim.

Peki ne demek bu Bokeh ?



Aslında kelime anlamı çok basit, fotoğraftaki net alanın dışında kalan bölgelerdeki bulanıklığın içinde yer alan ışıklı alanlar veya ışık yansıtan yüzeylerde oluşan ışık lekelerinin estetik kalitesi anlamına geliyor.


Perşembe, Mayıs 20, 2010

Spot Ölçüm

Daha evvel yazmış olduğum Hangi Ölçüm Modu ve Poz Ölçüm Modları yazılarımda ölçüm modları hakkında genel bir bilgi vermeye çalışmıştım. Şimdi ise spot ölçüm modunu nasıl kullanabileceğimize dair birkaç ipucu vermeye çalışacağım.

Spot ölçüm modunda bildiğiniz üzere kadrajın sizin belirlediğiniz %1-%5 arasında bir bölümünden ışık okunuyor. Bu istediğiniz bölgeyi belirlemek ise çok kolay, ölçüm modunuzu makinada spot ölçüme getiriyorsunuz. Ve spot ölçüm yapacak olan netleme noktasını kadrajda istediğiniz yere denk getiriyorsunuz ve yarım deklanşör yapıp okumanızı gerçekleştiriyorsunuz ve sonra da tam deklanşör ile fotoğrafınızı çekiyorsunuz. Ama bunu yaparken çok dikkatli olmanız lazım çünkü spot ölçüm çok riskli bir ölçüm modu ve nereden okuma yapacağınız fotoğrafınızın nasıl pozlanacağını direk etkiliyor.

Cuma, Mayıs 14, 2010

Pozlama Telafisi

Uzun bir aradan sonra merhabalar. Tahmin edileceği üzere işlerim çok yoğun ve blog’a hiç vakit ayıramadım. Ama sonunda zincirleri kırıyorum :)

Pozlama telafisi konusundan daha önce bahsetmiş olmakla beraber biraz daha bahsetmek istiyorum bu sefer.

Fotoğraf makinalarının içindeki pozometre, orta ton olarak kabul edilen %18 gri’ye göre kalibre edilmiş olduğu için, fotoğraflarda genelde açık alanları yani beyazları ve koyu alanları yani siyahları %18 gri’ye çekmeye çalışır. Ve ortaya beyaz veya siyah olması gerekirken daha ziyade gri olarak beyazlar veya siyahlar çıkar.