Pazar, Şubat 20, 2011

Gözün Gördüğü!!


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Yeni bir projeye başlamış olduğum için ne yazık ki bloga yeterince zaman ayıramadım. Ama ilginizi çekeceğini düşündüğüm ve umduğum bir konu ile bloga tekrar merhaba demek istiyorum :)

Bu sefer konumuz göz! Göz, yani bildiğimiz göz, görmemizi sağlayan organımız. Aslında gözün kendisinden ve yapısından ziyade gözün görme şekilleri ve öncelikleri üzerinde konuşmak istiyorum. 

Gözümüz bir görüntüyü, görüntüden gelen veya yansıyan ışığı retina üzerine düşürüp beyne ileterek algılar ve aslında görüntü beyinde oluşur. Ancak bu süreç içerisinde göz ve/veya beyin öncelikle bildiği, tanıdığı desenleri algılayıp bunun üzerine görüntüyü oluşturur. Peki bu desenleri algıladıktan sonraki algı sıralaması nedir ?

Pazar, Şubat 06, 2011

1. Perde - 2. Perde

Hayır, hayır.. Opera ya da tiyatroya gitmedim bu haftasonu :)

Aslında bu yazının kaynağı ben değilim, ben sadece aracıyım bu sefer.

Internette son zamanlarda bulduğum en yararlı videolardan birisini paylaşmak istiyorum.

Perşembe, Şubat 03, 2011

Bugün Haber Türk'teyim!!


Geçenlerde Vivian Maier'in hikayesini yazmıştım blogda. Bugünkü Habertürk'ün İstanbul baskısında 20. sayfada Editoryal bölümünde yazım yayınlanmış. Yine dün Web Günlüğü BLOG köşesinde Sevdiğim Fotoğraflardan - Pavli Panayırı yazısı ve fotoğrafı ile blog'un adresi yer almıştı. 

Beni çok mutlu eden bu haberi sizlerle paylaşmak istedim :) 

Salı, Şubat 01, 2011

Sevdiğim Fotoğraflardan

1910 yılından beri, yaşanan savaşlara veya tüm sıkıntılara rağmen her sene kesintisiz olarak yapılan Pavli Panayırı'na gitmiştik 2008'in Eylül ayında. Pavli Panayır, ya da az bilinen adıyla Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı her sene Eylül ayında Kırklareli'nin bir ilçesi olan Pehlivanköy'de tren yolunun hemen yanında Ergene nehri kıyısında kuruluyor. Pavli denmesinin sebebi de Pehlivanköy'e verilen ismin Pavli olması bu arada. Biz gttiğimizde 99ncusu düzenlenmişti panayırın.

Adı Hayvan ve Emtia panayırı ama açılış günü dışında hayvan satıldığını pek sanmıyorum açıkcası ama panayır içerisinde kurulan çadırlarda hakikaten her türlü emtia'yı bulabiliyorsunuz. Panayırın amacı da daha çok eğlenmek, bu nedenle oyuncaklar, yemek yiyebileceğiniz çadırlar da var içeride.

Bence bu panayırı benzersiz kılan unsur, panayıra katılan insanların renkliliği ve çeşitliliği. Bu fotoğraf da panayırda çalgıcılık yapan birisinin fotoğrafı.

Bu fotoğrafı seviyorum çünkü, panayıra ilişkin eski ve yeni unsurları içinde barındırıyor. Sinekkaydı traş olmuş, gran tuvalet giyinmiş ve yüzünde yaptığı işten keyif alan mutlu bir ifade var. Belki de günümüzde artık kimsenin kendine, etrafındaki insanlara ve yaşadığı yer ile yaptığı işe saygısının kalmamış olmasına inat bu temizlik ve işine ve kendisine gösterdiği saygı hepimizin hatırlaması gereken şeyler. Bende uyandırdığı bu his ile zaten bu fotoğrafımı çok seviyorum. Bende nostaljik duygular uyandırıyor, umarım siz de beğenirsiniz..