Çarşamba, Kasım 30, 2011

Merhabalar

Merhabalar

Tekrardan çok uzun zamandır yazamıyorum blog'a ne yazık ki.. Tabii ki de her zaman ki gibi sebebim işlerimin yoğunluğu, araya bazı sağlık işleri de girdi ama herşey düzene giriyor yavaş yavaş, şimdi iyiyiz :)

Peki fotoğraf üzerine neler oluyor benim tarafta, en azından onu anlatayım dedim. Uzun zamandır iki konu üzerine kafayı takmış durumdayım. 

Bir tanesi bir çekim tekniği, Canon makinalarda AI Servo diye adlandırılan ve Nikon'larda ise Continous Focusing diye adlandırılan konu üzerine uğraşıyorum. Her ikisinde de mantık aynı, hareketli konularda netleme yaptıktan sonra netlemenin konuyu takip etmesi üzerine bir teknik. Bildiğiniz üzere fotoğraf makinaları netlik yaparken konumuzun ağaç mı, insan mı, el mi, göz mü diye ayırt etmiyor (tabii ki d-SLR makinalar için konuşuyorum, kompak makinalarda gülümseme ve yüz tanıma algoritmaları çok gelişti, bunları ayrı tutuyorum). Belli bir mesafedeki düzleme (yani uzaklığa) netlik yapıyor fotoğraf makinası ve alan derinliğine bağlı olarak o düzlemdeki ve o düzlemin önünde ve arkasında yer alan belli bir alanı netliyor. Ama konumuz hareketli ise (koşan çocuk mesela veya uçan bir kuş) bu net alandan çabucak çıkabilir ve fotoğrafta ana konumuz netsiz ya da flu olabilir. İşte AI Servo çekim modu ile netleme yaptıktan sonra bu focus'n hareket eden konuyu takip etmesini sağlayabiliyorsunuz. Buraya kadar herşey harika...