Çarşamba, Ağustos 29, 2012

Hiperfokal Mesafe (Hyperfocal Distance)


Bir okurumdan gelen bir soru üzerine detaylı olarak yazmaya karar verdiğim bir konu hipefokal uzunluk ya da mesafe (hyperfocal distance)

Aslında açıklaması çok basit, ama anlaması ve daha da önemlisi uygulaması biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Ama hiperfokal mesafe nedir ne değildir onu anlatmadan önce, net alan derinliği ile ilgili olan 1/3 ve 2/3 konusunu hatırlatmak istiyorum. 

Net Alan Derinliği ile ilgili olan yazımda anlattığım üzere, fotoğrafta kabul edilebilir derecede net olan alan diye tanımlanan "net alan"'ın 1/3lük kısmı fotoğrafı çekilen konunun önünde yani konu ile sizin aranızda, geriye kalan 2/3lük kısmı ise konunun arkasında kalır. Belki aşağıdaki grafik bunu daha net açıklayabilir.



Pazartesi, Ağustos 27, 2012

Beypazarı / Nallıhan



Daha evvel de belirtmiş olduğum gibi geçtiğimiz Haziran ayında İFSAK ile beraber Beypazarı/Nallıhan gezisine katılmıştık eşimle beraber. Cuma akşamından otobüsle yola çıkıp pazar akşamı geç saatte İstanbul'a döndük ve oldukça keyifli bir fotoğraf gezisiydi.

Pazartesi, Ağustos 13, 2012

Yunuslarla Dans!

Yok şaka şaka.. Hakkaten yunuslarla dans değil tabii :) 

Internet hakikaten süper bir yer, nereden ne çıkacağını hiç bilmiyorsunuz. Yine muhteşem bir video ile karşılaştım, aslına bakarsanız son senelerde beni en çok etkileyen 2-3 video'dan birisi diyebilirim. 

Tekneyle balığa çıkan bir grup arkadaşın teknesini yunuslar takip etmeye başlıyor. Teknedekilerden birisi de sualtı kamerasını hemen suyun içine indirip kayda başlıyor.. ve karşınızda bence çekilmiş en güzel yunus videolarından birisi... 

Asıl güzellik yaklaşık 1.30 dakika sonra başlıyor haberiniz olsun :) Eğer sualtını ve de özellikle yunusları seviyorsanız kaçırmayın bunu derim :))


The Blue from Mark Peters on Vimeo.


Pazar, Ağustos 12, 2012

Canon Ürünleri Nasıl Üretiliyor

Geçenlerde takip ettiğim bir blog aracılığı ile aşağıdaki video'ya ulaştım. Canon lensleri ve makinalarının nasıl üretildiğini kısaca özetleyen ve gösteren bir film. İster Canon ister Nikon ya da başka bir marka, sonuçta kullandığımız makina ve lenslerin nasıl üretildiğini görmek oldukça keyifli. O nedenle izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim :)


Tabii bu video'yu seyrettikten sonra Youtube'da lens üretimini daha detaylı araştırdım, oldukça detaylı video'lar var ve hepsi çok ilginç. Asıl düşündüğüm ise Canon veya Nikon veya benzeri bir üreticinin bunları herkesin ulaşabileceği bir alanda paylaşmaları bu işlemlerin hemen hepsinde aynı olduğunu gösteriyor, dolayısıyla ben de asıl gösterilmeyeni merak etmeye başladım :)))

Neyse, size keyifli izlemeler :))