Cuma, Aralık 04, 2009

Hangi Ölçüm Modu ?


Bir önceki yazımda poz ölçüm modları hakkında kısa bir bilgi vermiştim.

Şimdi ise hangi modu hangi durumlarda kullanabileceğimize dair kısa bilgiler vermeye çalışacağım.

Genel/Matrix Ölçüm modunda kadrajımız birden çok alana bölünerek her alandan gelen ışık değerleri ayrı ayrı değerlendirilerek pozlama değerleri bulunduğu için kadrajın içindeki tüm ışık kaynakları değerlendirilmiş oluyor. Bu nedenle hemen hemen her ortamda rahatça kullanılabilecek ve doğru sonuç verebilecek bir ölçüm modu. Benim makinam genelde bu modda duruyor. Ancak konunun arkadan aydınlandığı veya çok kontrastlı ışık bölgelerin bulunduğu kadrajlarda doğru sonuç veremeyebiliyor. Bu nedenle diğer ölçüm modlarına da hakim olmakta ve gerekirse onları kullanmakta da fayda var.



Merkez Ağırlıklı ölçüm modu genelde konunun arkadan aydınlatıldığı veya kadrajın kenarlarında genel pozlama değerlerini değiştirebilecek farklı ışık kaynaklarının bulunduğu ortamlarda kullanılabilecek bir ölçüm modu. Bu modda, okunan ışık ağırlıklı olarak kadrajın ortasından okunduğu için kadrajın ortasında kalan bölge doğru pozlanmış oluyor. Kenarlarda kalan ışık kaynaklarından da ışık okunuyor ama pozlamaya etkileri çok sınırlı. Bu nedenle kadrajın ortası genel olarak doğru pozlanmış olurken kenarlarda kalan bölgelerdeki pozlama çok doğru olmuyor. Ancak yukarıda da belirtmiş olduğum gibi çekim yaptığınız ortamda kadrajınızın kenarlarında kalan farklı ışık kaynakları varsa, bu ışık kaynaklarının etkilerini azaltmak için bu modu kullanabilirsiniz. (örnek olarak bir gün batımı çekimi yaptığınız ve hem gökyüzünden gelen ışıkla aydınlanan bir iskeleyi hem de iskelenin kenarında olan gece lambalarını düşünebilirsiniz. Burada ağırlıklı okunması gereken ışık gökyüzünden gelen ışık olacağı için sokak lambalarının etkisini azaltmak için bu mod kullanılabilir)

Kısmi ölçüm modu ile spot ölçüm modları ise genel olarak çok kontrastlı ışık kaynaklarının olduğu veya konunun arkadan aydınlatıldığı ortamlarda kullanılabilecek ölçüm modları. İkisinin birbirinden tek farkı ışığı okudukları bölgelerin büyüklükleri. Spot ölçümde kadrajın ortasındaki %1-5'lik alandan ışık okunurken kısmi ölçüm modunda kadrajın ortasında kalan %10-15’lik bölgeden ışık okunuyor. Bu iki modu da tamamen belli bir bölgedeki ışığı baz alarak çekim yapmak istediğinizde kullanabilirsiniz. Mesela bir portre çekiminde modelin yüzü ışık alırken diğer yarısı ışık almıyorsa spot ölçüm modu ile ışık alan bölgeden ışık okunurak farklı etkiler yakalayabilirsiniz.

Spot ölçüm modu kullanılırken dikkat edilmesi gereken çok konu var, yanlış bir yerden okunacak ışık fotoğrafınızı mahvedebilir. Bu nedenle spot ölçüm modu ile ilgili örnekli daha detay bir yazı yazacağım ileride.

Ben şahsen genel olarak genel/matrix ölçüm modunu veya belli durumlarda spot ölçüm modunu kullanıyorum.

6 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim çok faydalandım...

    YanıtlaSil
  2. asil ben tesekkur ederim, yardimci olabildiysem ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil
  3. "...%1-52lik alandan" kısmı kafama takılmıştı.. tamda rakamlara gelince hata yapmaz herhalde.. demiştim.. bir sonraki ilgili yazıda da karşılaşınca klavyeye baktım.. evet kesme işareti ve 2 rakamı.. Copy paste hatayı taşımıştı..
    İlgiyle okuduğumu söylememe gerek yok..

    YanıtlaSil
  4. valla ne diyecegimi bilemedim :))

    cok tesekkurler bu kadar ilgiyle takip ettiginiz icin ve yorumunuz icin... kesinlikle haklisiniz, tamamen bir copy-paste hatasi.. hemen duzeltiyorum

    YanıtlaSil
  5. Basit, açık-net, kısa anlatımınız çok güzel.. Bazı sitelerde "Anlaşılacak şeyler" bazen yazı kalabalığından anlaşılmaz hale geliyor ya da yoruyor diyeyim.. Örnek fotoğraflar da eklerseniz yanına gerçekten harika olacak.. Hatta o şekilde Kitap yapın da alalım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu guzel yorumunuz ve tavsiyeniz icin cok tesekkur ederim, kesinlikle haklisiniz daha fazla gorsel kullanmam lazim :)

      Sil