Cuma, Nisan 17, 2009

Back Focus / Front Focus

Çoğumuz fotoğraf çekerken fotoğraf makinasındaki autofocus (AF) yani otomatik netleme özelliğini kullanıyoruz. Bunu da vizördeki noktalardan seçmiş olduğumuz noktayı konumuz üzerinde net olmasını tercih ettiğimiz noktanın üzerine getirip deklanşöre yarım basarak yapıyoruz ve netledikten sonra da deklanşöre tam basarak fotoğrafı çekiyoruz.

Bazen bu şekilde çekmiş olduğumuz fotoğraflarda netleme yaptığımız yerin net olan alanın dışında kaldığını da görebiliyoruz. Eğer böyle durumlarla sık sık karşılaşıyorsanız fotoğraf makinanızın netlemesinde problem olabilir ve buna da genelde back focus ya da front focus deniliyor.

Yani fotoğraf makinası netleme yapılan yerin önüne netlemiş oluyor (front focus) ya da arkasına.

Peki makinanızda böyle bir problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Aslında çok basit.

(Ölçeğin orjinal boyutu için fotoğrafa tıklayın)


Bunun için yukarıdaki fotoğrafta yer alan ölçeği tam boyda bastırmanz gerekiyor. Üzerindeki rakamlar arasındaki mesafe eğer kağıt 45 derece eğimle tutulursa tam karşıdan bakıldığında 1 cm'e eşit oluyor.


Bu nedenle bu ölçeği makinanıza 45 derece duracak şekilde tutup en ortadaki siyah çizgiye netleme yapmanız ve fotoğrafınızı çekmeniz gerekiyor. Eğer çektiğiniz fotoğrafta netlik bu çizgi üzerinde ise bir problem yok demektir.

Tabii burda ne kadar açık diyaframla test yaparsanız o kadar daha doğru sonuç alırsınız. Özellikle açık diyaframlarda net alan derinliği çok dar olduğundan, eğer makinanız tam ortadaki çigiye netleme yaptığınız halde öne veya arkaya netleme yaptıysa, tam ortadaki çizgi bu net alanın dışında kalacağından problem olduğunu daha net görebilirsiniz. Kısık diyaframlarda öne veya arkaya netleme yapıyor olsa bile tam ortadaki çizgi de net alana gireceğinden problemi göremeyebilirsiniz.

Bu sorunun sizlerde olmaması dileğiyle...

2 yorum:

  1. diyelimki bu sorun var. çözümü de var mı acaba

    YanıtlaSil
  2. evet var. bu problemin olduğu lens'in mutlaka bir kontrole gönderilmesi gerekir öncelikle. lens içindeki mercek gruplarının yerlştirilmesinden de kaynaklanıyor olabilir, netleme mekanizmasının bozulmasından da. her halükarda, lens yetkili servisler tarafından incelenmesi gerekir.

    YanıtlaSil