Salı, Nisan 28, 2009

Arşivleme - 1: Yedekleme / Back-up

Fotoğraf arşivinizdeki fotoğraf sayısı arttıkça, bu fotoğrafların yönetilmesi giderek zorlaşıyor. Aradığınız fotoğrafı, binlerce fotoğraf arasından rahatça bulabilmek, ve bu fotoğrafların kaybolma riskini azaltmak için belli bir arşivleme sistemini vakit geçirmeden oturtmakta fayda var.

Bu konuda tek bir doğru yok, bu arşivleme mantığı veya sistemi kiiden kişiye değişir. Ama ben kendi uyguladığım sistemi en azından bir örnek olması açısından paylaşmak istiyorum.

İyi bir arşivleme sistemi bana göre 3 soruya cevap verebilecek şekilde oluşturulmalı:

1- Nasıl yedekleyeceğim?
2- Nasıl gruplandıracağım?
3- Nasıl bulacağım?

Bu 3 soru birbirini etkileyen sorular. Bu nedenle her biri hem ayrı ayrı hem de diğerleri ile ilintili olarak düşünülmeli. Dolayısıyla, nasıl gruplandıracağınıza karar vermiş olsanız bile nasıl bulacağınız ile ilgili olarak vereceğiniz bir karar bu gruplandırmayı etkileyebilir. Bu da nasıl yedekleyeceğinizi de değiştirebilir. Tam tersi de mümkün tabii.

Bu ilişkiyi unutmadan her biri için ayrı ayrı cevap verelim şimdi.

1 – Nasıl Yedekleyeceğim?

Çoğumuz artık dijital fotoğraf çekiyoruz ve bu fotoğraflar da ya bilgisayarlarda ya da harici hard disk’lerde saklanıyor. Ancak hard diskler sık sık çökebiliyor, format yiyor dolayısıyla çok güvenilir araçlar değiller. Dolayısıyla tüm fotoğrafları tek bir hard disk’te saklamak çok riskli. Bu nedenle hem bilgisayarda hem de hard disk’te birer kopyalarının bulunmasında fayda var.

Bu yeterli mi peki? Bence değil. En basitinden bilgisayara bir virüs bulaştığı zaman o bilgisayara bağladığınız hard disk’e de virüs bulaşması an meselesi. Bu nedenle her türlü riske karşı fotoğraflarınızı boş DVD’lere de kopyalanması riskimizi azaltan bir önlem olarak düşünülebilir. Burada unutulmaması gereken son faktör de boş DVD’lerin de birer ömrünün olduğu gerçeği. Genelde 5 sene diye belirtilse de daha kısa zamanlarda (mesela 2-3 senede bir) bu DVD’leri de yenilemek faydalı olacaktır. Yani eski DVD’lerimizi yeni DVD’lere kopyalamalıyız.

Diğer sorulara da sonraki yazılarımda devam edeceğim.

1 yorum:

  1. Burada faydalı bir bilgi olarak da Verbatim ve TDK gibi kaliteli marka DVD kullanmakta da fayda olduğunu belirtmek gerek :)

    YanıtlaSil