Perşembe, Nisan 09, 2009

Picasa 3

Gerçi uzun zaman oldu Picasa 3'ün piyasaya çıkması ama ancak vakit bulup hakkında yazabiliyorum.

Genel anlamı ile fotoğrafların düzenlenmesi konusunda son derece başarılı bir program. Özellikle fotoğrafları kendiliğinde çekildikleri zamana göre klase etmesi, fotoğraflarını tarihe göre arşivleyen ve tutan birçok fotoğrafçının işine gelecektir.

Fotoğrafların etiketlenebilmesi ve aynı fotoğrafa birden fazla etiket verilebiliyor olması artık hemen hemen tüm fotoğraf ile ilgili programlarda var. Ancak önemli olan sadece etiketlemek değil, aranılan fotoğrafa bu etiketler sayesinde çok rahat ulaşılabiliyor olması.

Fotoğraf editleme olarak tabii ki bir Photoshop kadar başarılı ve kapsamlı değil ama toplu küçültme yapılabilmesi güzel bir artısı Picasa'nın.

Keskinleştirme özelliği eski versiyonlarında son derece kötü idi ve fotoğraflara çok fazla artifact ekliyordu. Bu bozulmalar özellikle fotoğrafların orjinaline uygulanınca son derece belirgin oluyordu. Ancak, yeni sürümünde bu özellik son derece güzel bir hale getirilmiş ve fazla artifact eklemiyor fotoğrafa. Özellikle internet'te paylaşılacak olan fotoğrafların keskinleştirmesi için kullanılabilir.

Ve daha da iyisi, Picasa, 3ncü sürümü ile Mac'lerde de kullanılabiliyor.

Kısacası, arşivleme konusunda ve aradığı fotoğrafını bulmakta sıkıntı yaşayanların imdadına yetişebilecek, kurulumu ve kullanımı basit, bilgisayarı da fazla yormayan bir program.

2 yorum: