Pazartesi, Mayıs 18, 2009

Net Alan Derinliği

Net Alan Derinliği

Daha önceki Pozlama ve Diyafram başlıklı yazımda, diyaframın ne olduğunu anlatmış ve diyaframın net alan derinliğini yönetmek için kullanıldığını belirtmiştim. Ancak net alan derinliğini daha sonraki yazılara bırakmıştım.

Net alan derinliği, fotoğrafı çekilen konunun önünde ve arkasında net olarak fotoğrafa çıkan alanın büyüklüğünü anlatmak için kullanılan bir terim.

Bu net alanın 1/3 oranında kısmı, fotoğrafı çekilen konunun önünde yer alırken, 2/3 oranında kısmı ise konunun arkasında yer alır.

Madem, diyafram net alan derinliğini yönetmek için kullanılıyor; bunu nasıl yapabiliriz?

Hatırlarsanız, diyafram değeri rakamsal olarak küçüldükçe (f/1.8, f/2.8 gibi), diyafram açılıyordu ve diyafram değeri rakamsal olarak büyüdükçe de (f/11, f/16 gibi), diyafram kısılıyordu.

Aslında kural çok basit. Açık diyaframlarda, net alan derinliği azalır yani fotoğrafı çekilen konunun önünde ve arkasında fotoğrafa net olarak yansıyan alan azalır (çoğu zaman da sadece konu net çıkar).

Fotoğraf: Kemal Kestelli

Kısık diyaframlarda ise net alan derinliği artar.

Fotoğraf: Kemal Kestelli

İlk etapta çok karışık gelmiş olabilir. Belki şu örnek daha yardımcı olacaktır. Farzedin ki, durakta otobüs bekliyorsunuz ve gözleriniz çok uzağı görmüyor ve yaklaşan bir otobüs var. Hangi numaralı otobüsün geldiğini görmek için gözünüzü kısmaz mısınız?

Aslında daha net görebilmek için gözünüzü kısmanız, fotoğrafta net alanı arttırmak için diyaframı kısmanız ile aynı şey. Net alanı azaltmak istiyorsanız bu sefer de diyaframı açmanız gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder