Çarşamba, Mayıs 20, 2009

Net Alan Derinliği - 2

Çoğu portre fotoğrafında görmüşsünüzdür, fotoğrafı çekilen kişinin kendisi genelde net ama arka plan tamamen fludur yani arka plan fotoğraftan uçurulmuş ve portresi çekilen kişi fotoğrafta öne çıkarılmıştır. Bu çok açık diyafram ile çekim yapılmasından kaynaklandığı kadar kullanılan objektif ve fotoğrafı çeken kişinin konuya olan uzaklığı ile de alakalıdır.

Genelde uzun odaklı objektifler yani tele objektifler ile yapılan çekimlerde, kullanılan diyafram değerinden bağımsız olarak bir kısıtlı alan derinliği oluşur. Çünkü tele objektiflerde alan derinliği, objektifin doğası gereği azdır. Geniş açı objektiflerde ise daha fazla alan derinliği vardır. Bu nedenle manzara fotoğraflarında genelde sonsuza yakın bir net alan derinliği arandığı için, manzara fotoğraflarında daha çok geniş açı objektifler tercih edilir.

Öte yandan, çekilen konuya ne kadar yakınsak, alan derinliği de o derecede azalır. Aynı şekilde konuya olan uzaklık arttıkça, net alan derinliği de artar. Aslında aşağıdaki diagram bunu gayet güzel açıklıyor.



Dolayısıyla, çok kısıtlı bir net alan derinliği arıyorsak çektiğimiz fotoğrafta, uzun odaklı bir objektif kullanıp konuya mümkün olan en yakın yerden çekim yaparsak amacımıza ulaşabiliriz. E tabii diyaframı da açtığımızı söylememe gerek yok sanırım. Ama dikkat edilmesi gereken bir konu var ki çok yakın çekimlerde net alan derinliği bazen gerçekten çok az bir alan için geçerli olabilir.


Fotoğraf: Kemal Kestelli

Bu fotoğrafa dikkatlice bakarsanız, sol gözün net ama sağ gözün net olmadığını görürsünüz. (Sizin bakış yönünüze göre sol taraf) Öte yandan, kızın alnına düşen perçemleri de net değilken perçemin arkasında sol göz ile aynı hizaya gelen saçın ise net olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi, hem kullanılan diyaframın f/1.8 olması hem de konuya olan yakınlık. Kullanılan objektif aslında bir tele objektif değil, 50 mm sabit lens, ama dijital makinalardaki fokal çarpan faktörü sebebiyle teleye yakın bir objektif haline geliyor.

Bu durum özellikle makro fotoğraflarda daha da belirgin hale geliyor. Makro fotoğraflarda diyaframı ne kadar kısarsanız kısın, net alan derinliği milimetrelerle ölçülüyor.

Dolayısıyla net alan derinliğine hakim olup onu yönetebilmek, çekilen fotoğrafa göre çok büyük önem arzettiği gibi aynı zamanda çekilen fotoğrafa göre zorluğu artabiliyor. Bu nedenle de genelde çoğu fotoğrafçı, manuel çekim modu yerine diyafram öncelikli çekim modunu tercih ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder