Pazartesi, Mayıs 04, 2009

Pozlama Telafisi

Daha önceki çekim modları ile ilgili yazımda, diyafram ve enstantane öncelikli çekim modlarından bahsetmiştim. Bu modları kullanırken hep doğru pozlamaya göre anlatmıştım. Ancak bazı fotoğraflarda, bazen doğru pozlama istenilen etkiyi yaratmıyor ne yazık ki.

Bu gibi durumlarda istenilen etkiyi yaratmak adına, pozlama telafisinden yararlanabilir.

Hatırlarsanız doğru pozlamanın 0 değeri ile gösterildiğinden bahsetmiştik. Fotoğraf makinalarının içinde -2’den +2 değerine kadar giden bir pozlama skalası var.

- işareti eksik ya da az pozlama olduğunu gösterirken + işareti de fazla pozlama olduğunu gösteriyor.

Manuel çekim modunda çekim yaparken vizörden baktığınızda, netleme sırasında, -1, +1/3, -1/2 gibi bazı değerler görürsünüz. Bu değerler, manuel olarak sizin girmiş olduğunuz diyafram ve enstantane sonucu oluşan pozlamanın değerleri aslında. Yani -1/3 gibi bir değer çıkıyorsa, bunun anlamı, makinanın hesaplayıp bulduğu ve doğru pozlama için gerekli olan diyafram ve enstantane değerleri ile sizin girmiş olduğunuz diyafram ve enstantane değerleri arasında 1/3 stopluk bir fark olduğunu ve bu farkın da – yönde olduğunu yani fotoğrafın 1/3 stop az pozlandığını gösteriyor.

Diyafram öncelikli veya enstantane öncelikli çekim modlarında ise, bu skala üzerinde de oynayabilirsiniz. Fabrika çıkışı olarak bu çekim modlarında tüm makinalar için skala doğru pozlama değeri yani 0’a ayarlanmıştır. Siz kullanıcı olarak bu skala üzerinde herhangi bir değeri seçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, 100 ISO’da siz diyaframı f/8 olarak belirlediniz. Pozlama telafisi skalasında da -1’e ayarladınız. Bu durumda aslında f/8 değerine göre hesaplayacağın doğru pozlama değerine göre 1 stop eksik pozlama için gerekli olan doğru enstantane değerini bul demiş oluyorsunuz siz makinaya.

Aynı zamanda güzel bir iletişim de kurmuş oluyorsunuz makinanızla pozlama telafisi ile.

Mesela enstantane öncelikli çekiyorsunuz ve ortamda ışık çok yok. Sizin ihtiyacınız olan ise titreme olmaması için minimum 1/60 saniye ve ISO’nuz da 100. Pozlama telafisi yapmadınız, yani 0 pozlama değerinde çekim yapıyorsunuz. Işık koşulları az olduğu için makina en açık diyafram değerini vermeye çalışacak ve diyelim ki 0 pozlama için gerekli olan diyafram açıklığı da f/2.8. Ama objektifinizin en açık diyafram değeri f/4 ise, makina size f/4 olarak belirtecek hesapladığı diyaframı ama kırmızı ile gösterecek bu değeri de. Bunun anlamı şu: “0 pozlama değerinde bu değerlerle çekim yapmak istiyorsan kullanman gereken diyafram f/2.8, ama senin en açık diyaframın f/4. Bu şekilde çekim yaparsan 1 stop (f/2.8 ile f/4 arasındaki fark 1 stop olduğu için) daha az pozlama yapmış olacaksın haberin olsun.” Bu durumda da size düşen ya enstantaneyi düşürmek (1/30 mesela) ya da ISO’yu arttırmak. Veya -1 pozlama sizin için uygunsa bu şekilde çekim de yapabilirsiniz. (Ki bu da aslında pozlama telafisini -1’e getirmek ile aynı şey)

Unutulmaması gereken bir şey var, o da pozlama telafisini ancak diyafram öncelikli ve/veya enstantane öncelikli çekim modları ile kullanabiliyorsunuz.

2 yorum:

  1. çok teşekkür ederim. benim açımdan çok faydalı oldu ve bir kaç kere okuma ihtiyacı hissettim. bu şekilde makinaya ve çekeceğim fotoğrafa daha hakim olmuş oldum.

    YanıtlaSil
  2. çok sevindim, ne mutlu bana :))
    teşekkürler

    YanıtlaSil