Pazartesi, Mayıs 04, 2009

Çekim Modları

Bildiğiniz üzere fotoğraf makinalarında çekim modları kadranında, otomatik, manzara, program gibi hazır çekim modları dışında bir de yaratıcı çekim modları var. Peki bunlar ne anlama geliyor ve nasıl kullanılıyor ?

Yaratıcı çekim modları aslında 3 tane. Manuel, Diyafram Öncelikli ve Enstantane Öncelikli olarak adlandırılıyorlar.

Öncelikle bu 3 çekim modunda da ISO değerini siz belirliyorsunuz. Eğer isterseniz makinanın belirlemesini sağlamak amacıyla Auto ISO fonksiyonu da var ama genelde fotoğraf makinaları yüksek ISO değerleri seçmeye eğilimli. Bu nedenle ISO değerlerini de sizin belirlemenizde fayda var.

Manuel çekim modunda, kullanıcı olarak siz diyafram ve enstantane değerlerini belirliyorsunuz.

Diyafram öncelikli çekim modunda ise, siz diyaframı belirliyorsunuz, makina doğru pozlama için gerekli olan enstantane değerini sizin vermiş olduğunuz diyafram değerine göre pozometresini kullanarak ölçüp buluyor.

Enstantane öncelikli çekim modunda ise, siz enstantaneyi belirliyorsunuz, makina size doğru pozlama için gerekli olan diyaframı veriyor.

Peki hangisini kullanacağız? Fotoğrafa yeni başlayan bir çok insan gibi ben de en başta hep manuel çekim modunu kullanmaya çalışıyordum. Bütün değerlerin nasıl kullanılacağını öğrendim ya, öğrendiğim şeyleri uygulamaya koymaya çalışıyordum ve manuel çekilmeyen fotoğrafı da kopya çekilmiş fotoğraf olarak görüyordum.

Taa ki, manuel çekim modunun aslında çoğu durumda zaman kaybı olduğunu anlayana kadar. Sonuçta manuel çekim modunda, kullanıcı olarak siz hem diyaframı hem de enstantaneyi belirliyorsunuz. Ama biz insanların doğal pozometreleri yok dolayısıyla da verdiğimiz değerler ya eksik ya da fazla pozlamaya sebep oluyor. Yani doğru pozlama yapamadığımız anlamına geliyor. Aynı fotoğrafı birkaç defa değişik değerler ile çekip doğru pozlamaya ulaşmaya çalışıyoruz. Ama bu da manzara fotoğrafı veya durağan bir fotoğraf çekmiyorsak fotoğrafı kaçırdığımız anlamına geliyor.

Neden pozometre özelliğini kullanıp zamandan kazanmayalım. Mesela makro çekim yapıyorsak, biz istediğimiz alan derinliğini veren diyaframı seçelim, bırakalım makina bize o ışık koşulları altındaki enstantaneyi versin. Ya da hareketi dondurmak için gerekli enstantaneyi belirleyelim, makina bize gerekli diyaframı versin. Bu daha basit değil mi?

Genellikle diyafram öncelikli veya enstantane öncelikli çekim modları fotoğrafı çeken kişiye hem kolaylık sağlar hem de zamandan kurtarır. Bu hiç de kolaya kaçmak değil, sadece en doğru fotoğrafı çekebilmek için bize fayda sağlayan bir özellik.

1 yorum: