Cuma, Mayıs 14, 2010

Pozlama Telafisi

Uzun bir aradan sonra merhabalar. Tahmin edileceği üzere işlerim çok yoğun ve blog’a hiç vakit ayıramadım. Ama sonunda zincirleri kırıyorum :)

Pozlama telafisi konusundan daha önce bahsetmiş olmakla beraber biraz daha bahsetmek istiyorum bu sefer.

Fotoğraf makinalarının içindeki pozometre, orta ton olarak kabul edilen %18 gri’ye göre kalibre edilmiş olduğu için, fotoğraflarda genelde açık alanları yani beyazları ve koyu alanları yani siyahları %18 gri’ye çekmeye çalışır. Ve ortaya beyaz veya siyah olması gerekirken daha ziyade gri olarak beyazlar veya siyahlar çıkar.




Aşağıdaki örnek, bu konuya çok güzel bir örnek. Fotoğraf doğru pozlanmış ama fotoğrafın genelini beyazlar oluşturduğu için makinamızın içindeki pozometre, bu beyazları %18 griye çekmiş ve ortaya beyazdan ziyade gri bir kapı çıkmış.


0 pozlanmış


Bu durumda aslında pozometre doğru pozlamış olsa bile beyazlar beyaz gibi çıkmadığı için fotoğraf doğru olmamış deriz. Bunu engellemenin en iyi yolu pozlama telafisini kullanarak fotoğrafa daha çekim aşamasında müdahale etmek. Bunu da pozlama telafisini artı yönüne doğru arttırmak. Genelde artı yönde 1 veya 2 poz fazla pozlamak istediğimiz beyazları elde etmemizi sağlar. Aşağıdaki fotoğraflar sırasıyla +1 ve +2 fazla pozlanmış hallerini gösteriyor, ki görebileceğiniz üzere beyazlar ortaya çıkmış.

+1 Pozlanmış

+2 Pozlanmış


Bu daha ziyade ışığın çok parlak olduğu durumlarda, fotoğraflarımız kurtaran bir müdahale yöntemi. Mesela kumsal veya karlı ortamlar gibi çok ışıklı yerlerde doğru pozlama elde etmek için pozlama telafisini kullanarak +1 veya +2 fazla pozlamak en doğru seçenek olacaktır.



Bunun tam tersi de doğru, yani fotoğrafta koyu alanların yoğun olduğu durumda bu sefer pozlama telafisi ile eksi pozlama yapmamız gerekecek.



Yani açık alanlar için pozlamamızı arttırıyoruz, koyu alanlar için ise kısıyoruz.

4 yorum:

  1. Güzel örnek, güzel anlatım :) Peki bu telafiyi sonradan RAW çektiklerimiz için PS'nin RAW editiyle yapabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
  2. Evet tabii ki yapabiliyoruz ama o zaman da fotoğrafın kalitesinin bozulması ihtimali var. Sonuçta kamera senin çektiğin zamanki değerleri tutuyor metadatasında. RAW editörü ile sen fotoğrafın pozlamasını arttırdığın zaman PS ek algoritmalarla açıyor ışığı ve bu da özellikle gölgeli alanlarda piksellenmeye neden oluyor. O nedenle benim tavsiyem RAW editörde ışığı açarken yarım pozdan fazla açmaman yönünde olur. Tabii kısmak istersen ışığı bunda bir problem yok. O nedenle bence fotoğrafı çekerken eksi pozlama ile çekmek yerine 0 pozlama ya da artı pozlama ile çekmek sana her zaman daha fazla hareket alanı sağlar.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, pozlama telafisi çekim sırasında mı ayarlanıyor yoksa çekimden sonra, makine üzerinden bir müdahele ile mi değiştiriliyor? Uygulamalı bir video olarak da bu konuyu detaylandırabilirseniz çok memnun olacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Mehraba, pozlama telafisi degerini fotografi cekmeden once siz belirliyorsunuz - ki zaten sizin bu soylediginiz telafi degerine gore olcum yapip diyafram veya enstantane bilgisini veriyor makina

    YanıtlaSil