Çarşamba, Haziran 02, 2010

Full Frame

Gelen bazı sorulara göre crop factor yani fokal çarpan üzerine bir yazı yazmak istiyordum aslında. Ama fokal çarpanı düzgün anlatabilmem için önce full frame’den bahsetmem lazım.

Dijital fotoğraf makinalarında kullanılan sensörün boyutlarının bir negatif film ebatlarına (36 mm x 24 mm) eşit olması halinde bu makinaya full frame makina denir. (Canon EOS 5D Mark II ve daha üst seviyelerdeki Canon 1D Mark III gibi profesyonel makinalar ile Nikon’un D700 modelini ve gene daha profesyonel modeli olan D3 gibi makinaları örnek olarak gösterebiliriz.)


Daha amatör sayılabilecek diğer modeller ise genel olarak APS grubu olarak adlandırılan negatif film ebatlarından daha küçük ebatlara sahip sensörler kullanılıyor. (Canon EOS 7D, Nikon D300 ve daha düşük modeller bu gruba örnek olabilir.)

Peki full frame olmasının ne avantajı var makinanın ?


Yukarıdaki fotoğrafta gri yuvarlak alan, lensin yakaladığı görüntüyü gösterirken, yeşil dikdörtgen alan ise bir negatif filmin veya full frame olan bir makinanın yakalayabildiği ve kaydedebildiği görüntüyü gösteriyor. Sarı alan ise full frame olmayan daha küçük ebatlı sensörlerin yakalayabildiği ve kaydedebildiği alanı gösteriyor.

Görülebileceği üzere full frame makinaların görebildiği ve kaydedebildiği alan full frame olmayan makinalara göre çok daha büyük.

Bir başka etkisi de lenslerin odak uzunlukları ile alakalı. O da bir sonraki yazının konusu :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder