Cuma, Mayıs 28, 2010

Bokeh


“Bokeh”, takip ettiğim forum ve bloglarda sıkça karşılaştığım bir terim.

Peki ne demek bu Bokeh ?



Aslında kelime anlamı çok basit, fotoğraftaki net alanın dışında kalan bölgelerdeki bulanıklığın içinde yer alan ışıklı alanlar veya ışık yansıtan yüzeylerde oluşan ışık lekelerinin estetik kalitesi anlamına geliyor.





Fotoğraf: Rick Denney



Bu kaliteyi de aslında bu ışık lekelerinin kenarlarının keskin ya da yumuşak geçişli olması, aynı lekenin bir de ikizinin olup olmamasına bağlı olarak ortaya çıkan çift çizgilerin olup olmadığı gibi etkenler belirliyor.



Peki neden bu terim var ve nasıl kullanılıyor ? Aslına bakarsanız özellikle portre fotoğrafı çekenler için önemli bir konsept. Çünkü portre fotoğrafında önemli olan modelin öne çıkması ve geriye kalan öğelerin modelin önüne geçmeyecek şekilde flu olması istenir. Eğer arka planda ışık kaynakları varsa ve bunların da kalitesi yani bokeh’i kötü ise, ilgili modelden bir anda çalabilirler. Bu nedenle bokeh önemli bir konsept.



Peki nedir Bokeh’i kaliteli ya da kalitesiz yapan ? Çekimde kullanılan lensin kalitesi. Her lensin bokeh kalitesi, lenslerin yapıları gereği, bir değil. Bu nedenle de genel kanı, hızlı lenslerin, yani diyafram açıklığı büyük olan lenslerin bokeh’i daha iyi olduğu yönünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder