Pazartesi, Kasım 08, 2010

New York - 6

Şimdi de sıra müzelere geldi.. Açıkcası New York’da gezilmesi gereken birçok müze var, Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum bunların en ünlüleri ve bilinenleri.

Bizim çüzdiğimiz yürüyüş rotaları ve yapmış olduğumuz planlar çerçevesinde ne yazık ki Museum of Modern Art ya da kısa adıyla MoMa’ya gidemedik ve bu gerçekten içimizde kaldı. 

Öte yandan gene planlarımız çerçevesinde American Museum of Modern Art ve Metropolitan Museum’a ancak yarımşar gün ayırabildik ama aslına bakarsanız her ikisi de en az bir tam gün ayırmak gereken müzelerden, ve eğer zamanınız varsa Metropolitan’a daha fazla da zaman ayrılabilir.



Guggenheim ise, ki bu yazıda sadece Guggenheim ile ilgili fotoğrafları paylaşacağım, gerçekten ilginç ve güzel bir mimariye sahip ve genellkle modern sanat sergileri düzenleniyor. Ben şahsen modern sanattan pek haz almıyorum ama sadece bu mimariyi görmek için gitmek istedim Guggenheim’a.

Yeri ise son derece kolay. Central Park’ın Upper East Side çıkışında, 5nci Caddede 88nci ile 89ncu sokak arasında. New York dışında, Venedik, Berlin, Abu Dhabi ve Bilbao’da da müzeleri var.


Guggenheim müzesinin mimarı Frank Lloyd Wright ve binanın yapımı 1959 senesinde tamamlanmış. Binanın içine girdiğinizde, bir giriş holü ve asansör dışında birşey görmüyorsunuz. Tepeye doğru kafanızı çevirip bakarsanız, binanın spiral şeklinde dizayn edildiğini görüyorsunuz ve her bir kat birbirine bağlı. 





Ziyaretçiler asansör ile en üst kata çıkıp, daha sonra yavaş bir eğimle aşağıya kadar inerek galerileri geziyor. Normal müze tasarımlarının tersine, bu müzede ziyaretçiler galeriler arasında kaybolmuyor ve hemen hemen her katta diğer katlarda neler olduğunu görebiliyorsunuz.







Dışarıdan bakınca da son derece etkileyici bir mimarisi var binanın. Sadece bu mimariyi görmek için bile gidilebilecek bir müze Guggenheim.



Şimdi sizi, Guggenheim'da çektiğim bazı fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum, umarım beğenirsiniz.










1 yorum: