Pazar, Şubat 20, 2011

Gözün Gördüğü!!


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Yeni bir projeye başlamış olduğum için ne yazık ki bloga yeterince zaman ayıramadım. Ama ilginizi çekeceğini düşündüğüm ve umduğum bir konu ile bloga tekrar merhaba demek istiyorum :)

Bu sefer konumuz göz! Göz, yani bildiğimiz göz, görmemizi sağlayan organımız. Aslında gözün kendisinden ve yapısından ziyade gözün görme şekilleri ve öncelikleri üzerinde konuşmak istiyorum. 

Gözümüz bir görüntüyü, görüntüden gelen veya yansıyan ışığı retina üzerine düşürüp beyne ileterek algılar ve aslında görüntü beyinde oluşur. Ancak bu süreç içerisinde göz ve/veya beyin öncelikle bildiği, tanıdığı desenleri algılayıp bunun üzerine görüntüyü oluşturur. Peki bu desenleri algıladıktan sonraki algı sıralaması nedir ?

Desenlerden sonra gözümüz, açık alanlardan koyu alanlara geçer ve ikinci sırada bu alanları yani ışığı algılar. Daha sonra yüksek kontrasttan düşük kontrasta geçer ve bu kontrast farklılıklarını algılar. Kontrastı farkettikten sonra artık sırada keskin alanlar vardır. Daha sonra ise sırasıyla net alanlar (ki bunu keskinlikle karıştırmamak gerekir) ve renklerin doygunluğu gelir.

Yani aslında gözün önceden tahmin edilebilir bir algı sıralaması vardır - ki bu sıralamayı ya da öncelikleri bilmek aslında göze hitap eden bir fotoğrafı çekerken kullanacağımız kompozisyon prensipleri ile harmanlandığında işimize çok yarayacaktır.

1- Bildik / tanıdık desenlerin algılanması
2- Açık alanlardan koyu alanlara doğru hareket
3- Yüksek kontrasttan düşük kontrasta doğru
4- Yüksek keskinlikten düşük keskinliğe
5- Net alanlardan bulanık alanlara
6- Yüksek doygunluktaki renklerden düşük doygunluktaki renklere 

Eğer göz önceliği bunlara veriyorsa, genel olarak tatmin edici ve göze hitap eden fotoğraflar çekmek için bu faktörleri kullanmamız son derece faydalı olur. Aslına bakarsanız bu söylediklerim belki çoğunuza şaşırtıcı gelmemiştir, aa evet bu söylediklerin çok doğru ama bunu herkes de bilir canım, tarzında düşünmüş olabilirsiniz. Ki bu da son derece doğal, aslında hepimizin bilmeden bildiğimiz, yani bilinçli olmadan bildiğimiz konular bunlar.

Evet bunları biliyoruz belki ama kaçımız fotoğraf çekerken bunları düşündük, evet kompozisyon prensipleri arasında kontrast, desenler gibi konular var ama bu prensiplerin varolma sebepleri gözümüzün görme alışkanlıkları bir bakıma da. 

Bu sadece bir fotoğrafın çekimi esnasında kullanacağımız bir bilgi olmamalı. Aynı zamanda dijital fotoğrafın bir gereği olarak Photoshop gibi programlar aracılığıyla yapılacak olan düzenlemelerde de neler yapmamız gerektiğini belirlerken de faydalanabiliriz sıralamadan. Eğer bir şekilde düzgün kullanılabilirse, fotoğrafın hem çekim öncesi aşamasında hem de çekim sonrası aşamasında en iyi sonucu alabilmemiz için bize yardımcı olabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder