Pazar, Nisan 12, 2009

Pozlama ve Diyafram

Bir önceki yazımda enstantaneyi ele almıştım.

Şimdi diyaframa bakalım.

Diyafram, bir objektifin içinde yer alan ve açılıp kapanarak sensöre düşecek ışığın miktarını belirlemeye yarayan bir mekanizmadır.


Soldaki resimde kısık bir diyafram görürken sağdaki resimde açık bir diyafram görüyoruz. Resimden de belli olduğu üzere kısık diyaframdan geçen ışık açık diyaframdan geçen ışığa göre daha az olacaktır.

Diyafram değerleri, enstantane değerleri ile yakından ilişkilidir. Enstantane değerlerinde yer alan paydanın karakökü alınırsa diyafram değerleri bulunur. Bunun için 1 saniyeden uzun enstantaneleri de paydalı olarak yazmamız lazım:


4/1 - 2/1 - 1/1 - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/15 - 1/30 - 1/60 - 1/120 - 1/250 - 1/500

Paydada yer alan 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60, 120, 250, 500 rakamlarının karakökünü alırsak şu rakamları elde ederiz:

1 - 1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 - 11 - 16 - 22

Bu rakamların her biri bir diyafram açıklığını belirtir ve diyafram değerleri f harfi ile gösterilir.

f/1 - f/1.4 - f/2 - ... gibi

Her bir diyafram değeri bir öncekinin yarısı açıklığındadır. Yani diyafram değerindeki rakam büyüdükçe, diyaframın açıklığı kısılır:


Yani f/1.4 en açık diyafram değeri ve dolayısıyla en fazla ışık geçiren diyafram açıklığı iken, f/2 bunun yarısı kadar açıktır ve yarısı kadar ışık geçirir. En kısık diyafram değeri bu örnekte f/8'dir ama diyaframın en açık ve en kısık değerleri her objektifte farklı olabilir.

Bir objektifin diyafram açıklığı o objektifin hızını belirler. Çünkü en açık diyafram değerleri o kadar fazla ışık geçireceğinden, enstantane sürelerinin kısalmasına olanak sağlar ki bu da perdenin hızlı açılıp kapanması demektir. Bu nedenle en açık diyafram değeri f/2.8 olan bir objektif en açık diyafram değeri f/5.6 olan bir objektife göre daha hızlıdır.

Seçilen diyafram değeri çekilen fotoğraftaki net alanın ne kadar olacağını belirler. Ancak pozlama konusunu tamamlamak adına onu daha sonraki bir yazıya bırakacağım.

Bir sonraki yazıda ise, pozlamada diyafram ve enstantanenin birbirleri ile ilişkisini anlatacağım.

2 yorum:

  1. Merhaba,
    diyafram öncelikli çekim yapmak istediğimde örneğin alan derinliğinin fazla olmasını istiyor ve f değerini 22 yapıyorum. BU durumda makine bana buna uygun bir enstantane değeri veriyor yalnız pozometre - değerlerde duruyor yani karanlık çıkacağını iafde ediyor fotoğrafın.Peki bu durumda ne yapmalıyız?Meltem

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Aslinda pozometre demiyor fotografin karanlik cikacagini :)
    Siz pozlama telafisini eksi degerde tutmussunuz buyuk ihtimalle, dolayisiyla pozometre hem bu pozlama telafisini hem de vermis oldugunuz diyafram degerine gore bir enstantane veriyor.
    Pozlama telafisi uzerine olan yazilara bakarsaniz daha yardimici olacaktir (http://kemalkestelli.blogspot.com/2009/05/pozlama-telafisi.html)
    (http://kemalkestelli.blogspot.com/2010/05/pozlama-telafisi.html)
    Umarim yardimci olabilmisimdir
    Selamlar

    YanıtlaSil