Pazartesi, Haziran 08, 2009

Netlik Noktalar / AF Points

Fotoğraf makinanızın vizöründen baktığınız çeşitli sayıda küçük karecikler görürsünüz. Örnek olarak aşağıdaki fotoğrafta Canon EOS 40d’nin vizörü bulunuyor:




Bu noktalar netlik noktaları (AF Points) olarak adlandırılıyor. Hangi noktadan netlik yapılacağının kararı makinaya bırakılabildiği gibi kullanıcı tarafından da belirlenebiliyor. Yani yukarıdaki örnekten gidersek, 9 netlik noktasından sadece 1 tanesi ile netleme yapabilirsiniz ya da seçimi otomatiğe bırakıp makinanın belirleyeceği 1 veya daha fazla noktadan netleme yapabilirsiniz.

İlk önce bu seçimi nasıl yapabileceğinizi anlatayım. Bunu Canon’a göre anlatacağım ama diğer makinalar için de mantık hemen hemen aynıdır.


Yukarıdaki fotoğrafta sizin bakış yönünüze göre en sağ taraftaki tuş, fotoğraf çekim modunda basılırsa, bu netlik noktalarını aktif hale getiriyor ve makinanın arka tarafında bulunan hızlı kontrol halkası ile istediğiniz noktayı seçebiliyorsunuz. İster aynı tuşa basarak ister deklanşöre basarak bu seçimi sabitlemiş oluyorsunuz. Bu durumda sadece seçmiş olduğunuz tuş aktif olacak diğerleri eski hallerine geri döneceklerdir. Eğer bahsettiğim şekilde netlik noktasını siz belirleyecekseniz bu durumda sadece 1 nokta seçebiliyorsunuz, daha fazla değil. Tabii bu tuşa bastıktan sonra bütün netlik noktalarının aktif hale geldiğini görebilirsiniz ama bu netlik noktası seçimini otomatik olarak makinaya bıraktığınız anlamına geliyor.

Bu durumda, neye göre bu netlik noktası seçimini yapmalıyız ?

Genel olarak, netlik noktasını otomatikte bıraktığınızda, yani makina seçiyorsa, fotoğraf makinalarının yazılımı nedeniyle en yakın konu/obje/insan üzerinden netlik yapılıyor. Bu da aslında sizin istediğiniz yerin net olmaması ama istemediğiniz yerlerin net olması gibi sonuçlar doğurabiliyor. İstediğiniz yerin net olması için mutlaka bu noktayı sizin belirlemeniz gerekiyor.

Bu konuda bana anlatılanlar, okuduklarım ve yaptığım denemeler sonucunda ben genel olarak en ortadaki noktanın seçilmesini tercih ediyorum. Bunun iki tane çok basit nedeni var. Birincisi, her fotoğrafta nereye netlik yapacağım değişiyor ve bu nedenle her seferinde netlik noktasını değiştirmek zaman kaybına yol açıyor. Öte yandan bir önceki fotoğrafı çekerken hangi noktadan netleme yaptığımı hatırlamayabilirim ve bunu ayarlamaya çalışırken fotoğraf kaçmış olabilir. En azında hep ortada bırakarak her zaman aynı noktadan netlik yaptığım için bu vakit kaybını bertaraf etmiş oluyorum. Eğer ortadaki netlik noktasını seçmiş olmam sebebiyle kadrajımı düzgün kuramıyorsam, bu sefer de netleme kilidi ile istediğim kadrajı oluşturabilirim. Bu konuyu da bir sonraki yazımda anlatacağım.

İkinci sebebim ise, makinaların yazılımları sonucunda gene bu netlik noktalarıından en ortadaki olan nokta, diğer noktalara göre daha hassas ve kesin netleme yapıyor. Bu nedenle daha iyi sonuçlar alınabiliyor bu nokta ile.

Bu nedenle tavsiyem, netlik noktası seçimini, manzara fotoğrafları hariç makinaya bırakmamanız ve kendiniz seçmeniz yönünde olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder