Manzara fotoğrafı çekilirken genel olarak maksimum netliğin elde edilmesi her zaman tercih edilir. Bu nedenle de diyaframı mümkün olduğunca kısmak ve mümkün olan en geniş açıyı verecek olan odak uzunluklarının tercih edilmesi gerekir.
Öte yandan, netleme noktasının seçilmesinde de dikkat edilmesi gereken başka konular da var. Bunlardan birincisi, net alan derinliği ile alakalı. Daha evvel yazmıştım, net alan, fotoğrafı çekilen konunun önünde ve arkasında net olarak fotoğrafa çıkan bölgeye deniyor ve bu alanın büyüklüğü/genişliği de net alanın derinliği olarak adlandırılıyor.
Genel olarak manzara fotoğrafında f/22’ye alınıp ufuk çizgisine ya da en uzaktaki noktaya netleme yapılır. Ama net alanın 1/3’ünün fotoğrafı çekilen konunun önünde, 2/3’nin ise fotoğrafın ardından kaldığını düşünürsek, en uzaktaki noktaya netleme yapmamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Manzara fotoğrafında maksimum net alan derinliğini yakalayabilmek için netleme yapılan noktanın fotoğrafını çektiğimiz manzaranın bize yakın olan bir kısmına denk düşmesi net alanı arttıracaktır. Bu sayede, net alanın 1/3’lük kısmı bize yakın olan bölgeye denk düşecek, geri kalan 2/3’lük bölümü ise arkada olacaktır ve kullanılan diyafram ve odak uzunluğuna göre muhtemelen sonsuza kadar gidecektir.
Maksimum netlik elde edilmesi için yapılabilecek bir başka yöntem de, seçilen netlik noktası ile alakalı. Bir önceki yazımda genel olarak tek nokta kullanılmasının ve bu noktanın da tam ortadaki nokta olmasının daha iyi olacağını belirtmiştim. Ancak manzara fotoğraflarında bunu biraz değiştirebiliriz. Manzara fotoğrafları için netlik noktası seçimini otomatik yaparsak, fotoğraf makinamız bir noktaya netleme yerine birden fazla noktaya netleme yapacak ve bu da net alan derinliğini otomatik olarak arttıracaktır.
Gerçi biraz fazla teknik bir açıklama olacak, bu nedenle daha pratiğe dönük bu yazıya uyup uymayacağını kestiremedim. Ama en geniş netlik için objektifi hiperfokal mesafeye odaklamak en doğru çözüm. Özellikle kaliteli objektiflerde hiperfokal mesafenin işaretli olması bu konuda hayat kurtarıcı. Objektifi manuel odaklamaya geçirip hiperfokalde sabit tutmak hızlı çekim için de iyi bir yöntem...
YanıtlaSilkesinlikle haklısınız, ama ne yazık ki her objektifte hipefokal mesafeyi gösteren bir işaret olmuyor. keşke bu ibareyi her lense koysalar..
YanıtlaSilSelam Kemal,
YanıtlaSilbilgilerimizi ve fotoğraflarımızı doğru adreslerde paylaşmamız kadar takdir edilecek bir şey yok.
Bu yüzden sana KOCAMAN teşekkür ediyorum ve de tebrik ediyorum...
Fotoğrafçılık Kulübü öğrencilerime tavsiye edeceğim bir sayfa...
KOCAMAN sevgiler...
Merhaba,
YanıtlaSilSite içerisindeki bilgiler fotoğraf sevdalısı bir çok kişiye yok gösterecek nitelikte. Ellerinize sağlık...
cok tesekkurler :)
Sil