Pazartesi, Haziran 08, 2009

Netleme Kilidi

Bir önceki yazımda netlik noktalarını anlatmıştım ve genel olarak ortadaki noktanın seçilmesinin daha iyi olabileceğini belirtmiştim.

Ama her fotoğrafta netleme yapmak istediğimiz nokta kadrajın tam ortasına gelmiyor ne yazık ki. Bu durumda ya netleme kilidi yapacağız ya da netlik noktasını değiştireceğiz. Şahsen netleme kilidi yapmanın daha basit ve hızlı bir çözüm olduğunu düşünüyorum.

Netleme kilidi (ortadaki netlik noktasının seçildiğini varsayıyorum) ortadaki netlik noktasının netleme yapmak istediğiniz noktaya doğrultulması sonrasında deklanşöre yarım basarak oluşuyor. Deklanşörden elinizi kaldırmadan ve de tam basmadan ondan sonra istediğiniz kadrajı tekrar oluşturabilirsiniz. 

Bu kadar basit bir işlem aslında. Örnek ile anlatalım. Çekmek istediğiniz bir model var ve ortadaki netlik noktasını bu modelin gözlerine denk getirdiniz ve yarım deklanşör yaparak netleme yaptınız. Ama bu durumda model kadrajın tam ortasında olacak mecburen. Diyelim ki modelin bakış yönü sizin solunuz, ve bu nedenle de siz modelin kadrajın sağ tarafında kalmasını istiyorsunuz. Bu durumda, hala eliniz deklanşörde ve yarım basılmış şekilde ve bırakmadan kameranızı istediğiniz kadrajı oluşturmak üzere modelinizin soluna doğru çevirip kadrajınızı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu durumda hem modeliniz net hem de istediğiniz kadrajı elde etmiş olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder