Çarşamba, Temmuz 22, 2009

Aviary

Internette herşey var dendiği zaman gerçekten abartılmıyor.

Dün gece internette gezinirken yeni bir site keşfettim. Sitenin adı Aviary. Photoshop'ın online versiyonu diyebiliriz kısaca. Photoshop ile yapılabilen birçok şey bu sitede online olarak yapılabiliyor. Dolayısıyla Photoshop'ı olmayanlar bile bu site sayesinde fotoğraflarında birçok düzenlemeyi online olarak yapabilecek.

Site şu şekilde işliyor. Öncelikle çok kısa ve öz bilgilerle siteye üye oluyorsunuz. Hesabınızı aktive ettikten sonra hemen çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Aviary Tools denilen araçlar altında Image Editor, Image Markup, Effects Editor, Swatch Editor ve Vector Editor araçlarından birisini seçiyorsunuz. Aracı seçtikten sonra yeni bir pencere açılıyor ve bu pencereden çalışmaya başlıyorsunuz. İlk önce bir fotoğrafınızı seçmeniz lazım, fotoğrafı seçtikten sonra o fotoğrafın siteye yüklenmesi için biraz beklemeniz gerekli ama merak etmeyin çok da uzun sürmüyor. Fotoğraf yüklendikten sonra istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Mesela Image editor altında Photoshop'taki gibi layer üzerinden çalışma olanağı var. Renklerle oynamak için bir diğer aracı açmanız lazım.

Genel olarak önyüz Photosop'a hafiften benziyor, dolayısıyla biraz kurcalama ile aşina olunabilir. Kullanılan terimlerde bazı değişiklikler var, mesela layer gene layer olarak kullanılmış ama Photoshop'taki Opacity terimi burada Alpha olarak kullanılabiliyor.

Daha çok detaylı inceleyemedim, ilk izlenimlerim bunlar. Ama biraz kurcalama ile çok rahat kullanılabilecek gibi duruyor. Photoshop'ınız yoksa bu program bir alternatif olabilir.

Siteye bu link'ten ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. bir soru da buradan geliyor:

    klasik bir fotoğrafçı için fotoşop ,çok şey demek olabilir.fakat iş fotoğraf sanatçılığına gelince,-bana göre tabi bu- fotoşopu hiç anmamak gerekmiyor mu? ya da şöyle diyeyim,madem ki fotoşop var,öyleyse niye bunca telaş,bunca zahmet,fotonun orjinaline sadık kalınmadıktan sonra,ben o "kare"yi kendim çekmedikten,kendim yorumlamadıktan sonra,bir anlamı kalıyor mu gerçekten?
    ölçü nedir bu durumda?

    ayy ne güzel kare'lemişsin mi?
    ayy yahu ne de güzel fotoşoplamışsın,maşallah mı ?

    bu sorduklarıma bakılırsa,galiba ben sahiden acemiyim :) hani umarım,çocukça sorular olmuyordur bunlar..

    selamlar,

    YanıtlaSil
  2. valla açıkcası sizin attığınız bu taş, dipsiz bir kuyuya atılan bir taş bence :))

    bu konuda hiç kimsenin üzerinde anlaşabileceğini de açıkcası sanmıyorum.. herkesin olaya bakış açısı farklı..

    ama ben kendi düşüncelerimi söyleyeyim.. (ve hatta aslında bunun üzerine bir yazı da yazabilirim belki)

    1- photoshop yapmak da bence ayrı bir beceri, ve bence dijital bir sanat.. fotoğrafı çektikten sonra çeken kişi photoshop kullanarak kendi estetik kurallarına ve kültürel zevklerine bağlı olarak fotoğrafını istediği gibi değiştirebilir buna kimse birşey diyemez.. bu o kişinin göstermek istediği fotoğraf ile ilişkilidir ve kendi yorumudur bence.. haa bu fotoğraf mıdır ? bu bence dijital manipulasyondur ve bu şekilde sınıflandırıldığı sürece de fotoğraf olarak adlandırılabilir

    2- fotoğraf makinaları ve ekipmanlarının belli teknik kısıtları var, bunların en başında ise sizin gözünüzün gördüğü 3 boyutlu görüntüyü 2 boyuta indirmek geliyor.. dolayısıyla gözümüzün gördüğünü yansıtmak için bazı müdahalelerde bulunmak gerekebiliyor.. bunun limiti ise kullanıcıya kalmış.. kimileri bunu abartır kimileri hiç yapmaz ama fotoğraf makinaların özellikle de dijital olanların kısıtları bunu bazen zorunlu hale getiriyor

    3- dijital yokken ve herkes analog çekerken de aslında bu müdahaleler yapılıyordu, ama karanlık oda içerisinde.. kullanılan kağıt kontrast oranına göre özellikle seçilir, renkleri doygun ya da soluk gösterebilen kağıtlar da seçilebilirdi.. ya da pozlama üzerine de oynanabilirdi.. tabii ki bunlar çok daha uzun zaman alırdı ve ustalık isterdi ama yapılırdı.. dolayısıyla fotoğrafa müdahale hep vardı, photoshop sadece bunun hızlanmasını sağladı ve yapılabileceklerin sınırını genişletti..

    bence photoshop kullanıp kullanmamak kişiye kalmış, birisi doğru veya yanlış denilemez..

    YanıtlaSil