Cuma, Aralık 04, 2009

Hangi Ölçüm Modu ?


Bir önceki yazımda poz ölçüm modları hakkında kısa bir bilgi vermiştim.

Şimdi ise hangi modu hangi durumlarda kullanabileceğimize dair kısa bilgiler vermeye çalışacağım.

Genel/Matrix Ölçüm modunda kadrajımız birden çok alana bölünerek her alandan gelen ışık değerleri ayrı ayrı değerlendirilerek pozlama değerleri bulunduğu için kadrajın içindeki tüm ışık kaynakları değerlendirilmiş oluyor. Bu nedenle hemen hemen her ortamda rahatça kullanılabilecek ve doğru sonuç verebilecek bir ölçüm modu. Benim makinam genelde bu modda duruyor. Ancak konunun arkadan aydınlandığı veya çok kontrastlı ışık bölgelerin bulunduğu kadrajlarda doğru sonuç veremeyebiliyor. Bu nedenle diğer ölçüm modlarına da hakim olmakta ve gerekirse onları kullanmakta da fayda var.


Perşembe, Aralık 03, 2009

Fotoğrafları Saklama ve Arşivleme

Daha evvel fotoğrafların saklanması ve arşivlenmesi üzerine alternatif metodları ve bunların risklerini yazmıştım. Bu yazıya bu link aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Blog’unu düzenli olarak takip ettiğim sevgili Ata bugün blogunda alternatif bir saklama metodunu anlattı. Özellikle hard disk’lere ve DVD’lere güvenmenin ne kadar riskli olduğu birinci elden tecrübe etmiş olduğum için Ata’nın bu yazısını okumanızı şiddetler tavsiye ediyorum. Söz konusu yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Salı, Aralık 01, 2009

Poz Ölçüm Modları

Bildiğiniz üzere fotoğraf makinalarında çeşitli poz ölçüm modları var ve bunlar kullandığınız kameranın markasına göre değişik isimler ile adlandırılıyorlar.

Her ne kadar isimler farklı olsa da aslında poz ölçüm modlarını dört genel kategoride inceleyebiliriz:

Genel/Matrix Ölçüm Modu (Evaluative/Matrix Metering)
Merkez Ağırlıklı Ölçüm (Center Weighted Metering)
Kısmi Ölçüm (Partial Metering)
Spot Ölçüm (Spot Metering)

Bu modlardan birisini seçtiğinizde yapmış olduğunuz şey aslında makinanın pozometresine ışığı belli alanlardan okumasını söylemek.

Genel ölçüm modunda, kadrajın tamamından ışık okunurken, merkez ağırlıklı ölçüm modunda ise kadrajın ortasında kalan %60-%80’lik bir alandan ışık okunuyor. Kısmi ölçüm modunda kadrajın merkezinden ve merkezin yakın çevresinden (kadrajın merkezde yer alan %10-152lik alanından) ışık okunurken spot ölçüm modunda ise kadrajın %1 ile %5’lik bölümünden ışık okunuyor.

Merkez ağırlıklı ölçüm modunda merkezdeki %60 - %80’lik alandan ışık okunurken bu alanın dışında kalan kenardaki diğer alanlardan da ışığın okunduğunu ama bu alanların pozlama değerlerine etkisinin daha az olduğunu da belirtmek gerekli.

Aşağıdaki fotoğraf bu modların birbirinden farkını görsel olarak anlatmak açısından faydalı:


Peki hangi durumda hangi modu seçeceğiz ?

O da bir sonraki yazının konusu olsun.