Pazartesi, Eylül 20, 2010

New York - 2

Evet şimdi gelelim bizim New York'da neler yaptığımıza, nerede yemek yiyip nereler gittiğimize.

Bu yazıyı birkaç bölüme ayıracağım:
  1. Ulaşım
  2. Yemek
  3. Müzeler
  4. Alışveriş
  5. Gezme tozma ve görülesi yerler

Ulaşım:
JFK havaalanından Manhattan'a gitmek için birden fazla yol var: raylı sistem, otobüs ve taksi.. Açıkcası 10 saatlik uçuşun ardından bir de gümrükte çok beklediğimiz için direk taksiye atlayıp gitmeyi tercih ettik.

Havaalanından Manhattan'ın neresine giderseniz gidin fiyat aynı, 45 dolar + 5 dolar da köprü ücreti ile beraber 50 dolara geliyor. Bir de taksi şöförleri dahil herkes bahşiş istediği için bir miktar da bahşişi hesaba katın :)

Şehir içi ulaşımda da direk metroyu kulanın. Haftalık kartlar var ve her metro durağından kredi kartı ile hemen alabiliyorsunuz. Yanlış hatırlamıyorsam 1 haftalık free pass'lik metro kartı 27 dolar civarındaydı. Yanlız dikkat edilmesi gereken iki nokta var: Birincisi, bir kere metrocard'ı okuttunuz mu 15 dakika boyunca bir daha kullanamıyorsunuz (bu önemli çünkü iki defa kartı okutmamıza rağmen kapı açılmadı, ve 15 dakika beklemek zorunda kaldık) İkincisi ise, 1 haftalık aldığınız zaman bir hafta sonra aynı gün aynı saate kadar geçerli değil. Yani diyelim kartınızı 20.09.2010'da 16.11'de aldınız. Kart 27.09.2010'da 16.10'a kadar geçerli değil 26.09.2010 gecesi 23.59'dan sonra kart kapanıyor dolayısıyla tam 7 günlük bir kullanım olmuyor.

Yemek
Yemek konusunda her çeşit yemeği bulabileceğiniz bir yer New York. Sadece her çeşidi değil, en iyilerini de buluyorsunuz.

Yemek yeme işi biraz pahalı, yani düzgün bir yemek isterseniz adam başı 30 dolar ve %20 bahşiş'den başlıyor diyebilirim. Tabii ki de 3 dolara hotdog alıp karnınızı doyurabilirsiniz ve bunu yapmalısınız da ama bu kadar güzel yemeklerin olduğu bir şehirde düzgün yerlere de gitmenizi tavsiye ederim.

Tavsiye edebileceğim yerler:

Hemen hemen her yerde sokaklarda Sabrett büfelerini ve dolayısıyla da hot dog'ları bulabiliyorsunuz. Mutlaka denemelisiniz. Ama mutlaka gitmeniz gereken bir başka hot dog'cu daha var: Gray's Papaya Broadway ile West 72'nin köşesinde. (Tam adresi de bu zaten: Broadway and West 72)




Kahvaltı için en çok Upper West Side'daki Nice Matin'e gittik. (201 West 79) Özellikle A New York Heart Attack yemenizi tavsiye ederim.

Onun dışında önerebileceğim yerler:

Rosa Mexicano - Şehrin en güzel ve farklı Meksika yemeklerini bulabilirsiniz. Guacomole sosları önünüzde hazırlanıyor ama oldukça pahalı. Adam başı 80 dolar civarı (ve tabii ki bahşiş)
Nonna's - Upper West side'da gene keyifli ufak bir restaurant. Ortalama 30 usd adam başı. Adresi ise 520 Columbus Avenue (Columbus ile 85'in köşesi)
Blondie's - Upper West Side'da gene ama harika chicken wings var kesinlikle tavsiye ederim. Ortalama 30 usd adam başı. Adresi de 212 West 79.
Pastis - Meatpacking district'de çok hoş bir Fransız restaurant'ı. Pahalı olduğunu hatırlatmam lazım :)
Balthazar - Gene bir Fransız restaurant'ı. 80 Spring Strt. adresi. Pahalı olduğunu hatırlatmam lazım :)


Müzeler
New York'da gidilebilecek çok fazla müze de var ama mutlaka gidin diyeceklerim:

American Museum of Natural History - buraya mutlaka en azından bir gün veya daha fazlasını ayırmak isterdim. İçinde birebir ölçülerinde mavi balina maketinden, 500 yıllık sekoya ağacına, gerçek dinazor fosillerinden meteorlara kadar hemen hemen herşeyi bulabileceğiniz muhteşem bir yer.






Tabii ki Metropolitan ya da kısa adıya Met - Söylenecek hiçbirşey yok, heykellerden tablolara, mumyalardan ortaçağ müzik aletlerine kadar (ki bunların arasında yapılmış olan ilk Stradivarius kemanlar da var) çok zengin bir sanat koleksiyonu bekliyor sizleri içeride. Buraya da en azından 1 gün veya daha fazla zaman ayırmak lazım. 

MoMa yani Museum of Modern Art Modern sanat sevdalısı değilseniz bile gidilmesi gereken yerlerden birisi..

Guggenheim - Sadece binayı görmek için bile gidilir.




Alışveriş:
Woodburry Common - Tam bir alışveriş çılgınlığı yaşamak istiyorsanız ve marka alışverişi yapmak istiyorsanız burası tam size göre. New York dışında, otobüs ile 1.5 saatlik mesafede. Seaport'tan otobüsler kalkıyor.
Macy's - Fazla söze gerek yok ama alışverişe başlamadan önce mutlaka turistlere verilen %10'luk indirim kartından bir tane edinin.
Century 21 - Gene fazla söze gerek yok.

ve tabii ki 5th Avenue üzerindeki bilcümle mağazaya bakmanız lazım. Mesela Abercrombie flagship mağazısında sizi karşılayan çalışanlar sizi şaşırtacak bayaa, gene 5th Avenue'daki Apple Store mutlaka görülmesi gereken bir yer. Aynı şekilde Saks 5th Avenue, Bloomingdale's, görülmesi gereken yerlerden.

Ha bir de unutmadan, Manhattan'da kozmetik ve giyim alışverişinde vergi uygulanıyor artık.

Son olarak da seyrettiğiniz ve sevdiğiniz hemen hemen her dizinin üsrünlerinin satıldığı dükkanlar da var (Lost, Friends, Entourage...vs vs)

Gezme tozma ve görülesi yerler
Dediğim gibi New York'da görülecek o kadar yer var ki, hepsini anlatmaya zaman ve yer yetmez. Ama bizim yaptığımız ve gittiğimiz yerlerden bazıları aşağıda:

Times Square - burası klasik tabii ama bence Times Square'deki M&M mağazasını bir görün. M&M gibi ufacık bir çikolata için 3 katlı bir mağaza açmışlar, ve gözlerinize inanamayacaksınız neler sattıklarına.





Central Park - Bu da klasik ama bence içindeki hayvanat bahçesine de bir bakın. Dünyadaki 3 ana iklim koşullarını yaratmışlar ve içinde kutup ayısından kar leoparına ve penguen'lere kadar bir çok canlıyı görebiliyorsunuz.






Empire State tepesine çıkıp New York manzarasını seyretmek de çok klasik ama çok keyifli.




Aynı şekilde Rockerfeller tepesine de çıkabiliyorsunuz. Yani Top of the Rock. 

Brooklyn Bridge'den biz yürümedik çünkü çok yorgunduk ama mutlaka görmeniz lazım. Ve mümkünse Brooklyn tarafına geçip oradan bir Manhattan manzarısını da keyifle izleyin bence.

Her ne kadar alışveriş kategorisine girse de B&H Photo'ya mutlaka gitmelisiniz. Birşey almayacaksanız bile gidip görün bence. Sadece içerideki raylı sistem bile görmeye değer. Ama unutmayın Cuma 1400'den sonra ve Cumartesi Pazarları kapalı.

Statue of Liberty - biz gitmedik çünkü kapalıydı. Onun yerine Staten Island'a giden feribota binip güzel bir tur yaptık hem Özgürlük Heykeli'nin çok da yakınından geçtiği için onu da görmüş sayılırız :) Bir de bedava bu feribota binmek.

Onun dışında mutlaka Meatpacking District, SoHo, Chinatown, Little Italy'de gezin.

Aslında çok az şey anlattım ama bu bile bayaa uzun sürdü, Mutlaka unuttuklarım olmuştur ama ileriki yazılarda unuttuğum yerler varsa onları da anlatıyor olurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder