Salı, Ekim 26, 2010

AI Servo

Canon kullanıcıları tarafından AI Servo, Nikon kullanıcıları tarafında Continous Focusing olarak bilinen AI Servo, aslında hareketli konuların çekiminde büyük kolaylık sağlayan bir netleme yöntemi.

Ama AI Servo’nun nasıl kullanıldığına geçmeden önce, netleme ya da focus kavramını tekrardan bir hatırlayalım.



Bildiğiniz üzere fotoğraf makinası netleme yaparken, netleme yapılan konunun bize olan uzaklığı ile aynı uzaklıkta bulunan düzlemin tamamı net çıkar.


Daha önceki bir yazımda bahsettiğim gibi seçilen odak uzunluğu, diyafram açıklığı ve konuya olan uzaklığa bağlı olarak bu net düzlemin önünde ve arkasında belli bir miktar alan da net olur ve bu alana net alan (veya genel bilinen adıyla net alan derinliği) denir.



Özellikle hareket eden konular bu net alandan çok çabuk çıkabilir, bize yaklaşabilir, bizden uzaklaşabilir, veya her ne kadar bizden uzaklaşıyor ya da bize yakınlaşmıyor olsa da bizim karemizin dışına çıkabilir, ve bu durumlarda artık konumuz net olmaktan çıkacaktır.


veya


Bu örneklerde görülebileceği gibi konumuz hareketli ise bizim netleme yaptığımız nokta artık geçerli olmayabilir. Özellikle de One Shot çekim modu kullanıldığında. Bu gibi durumlarda AI Servo kullanılması bizi bir çok problemden kurtaracaktır.

One Shot çekim modu, hareketsiz konuların çekiminde yani netleme yapılan mesafe ve yerin değişmediği çekimlerde çok faydalı olan bir mod. Ama konu hareket ederse, ve netleme yapılması gereken mesafe değişirse One Shot çekim modunda, neteleme noktası ilk yapılan noktada kalıyor ve artık konumuz net olmaktan çıkıyor. AI Servo çekim modu ise, hareketli konuları takip edip, konunun bize olan mesafesinde değişiklik olmasına rağmen netlemeyi her an konunun üzerinde kalmasını sağlayan bir çekim modu.

Bunu kullanabilmek için tek yapılması gereken ise, çekim modunu AI Servo’ya (ya da Nikon makinalar için continous shooting moduna) almak, ve arkasından çekim aşamasında, netleme noktasını konumuzun üzerine getirmek ve yarım deklanşör ile netleme yapmak. Arkasından yapmamız gereken şey ise, konu hareket ettiği sürece, elimizi yarım deklanşörden kaldırmadan, konuyu takip edip netleme noktasının hep konunun üzerinde kalmasını sağlamak.

Bu sayede, netleme noktası konunun üzerinde kaldığı sürece, dinamik bir biçimde konunun uzaklığındaki değişimleri de ölçerek her an netlemeye devam ediliyor. Özellikle dikkat edilmesi gereken şey ise konuyu hep takip etmek. Bu da zamanla alışılan bir konu, dolayısıyla çok deneme yapılmasında fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder