Salı, Ocak 11, 2011

Fotoğrafta Eşitlik Kanunu

Bir önceki stop!!! başlıklı yazımda çekeceğimiz fotoğrafta makinanın içindeki pozometre doğru pozlama yani 0 pozlama için f/8 ve 1/60 değerlerini verdiyse ve biz de bu değerleri f/5.6 ve 1/125 olarak değiştirirsek ne olur diye sormuştum.

Bu sorunun cevabı da bu yazının konusu.

Tekrar meşhur skalamıza bakalım. Üst satırda enstantane sürelerini saniye cinsinden belirtirken alt satır da diyafram değerlerini gösteriyor ve her iki satırda da sağa doğru gitmek daha az ışık sola doğru gitmek ise daha fazla ışık anlamına geliyor.



Örneğimizde f/8 ve 1/60 değerlerini vermiştik.

Eğer enstantaneyi 1/60 yerine 1/125 yaparsak 1 stop daha az pozlamış oluyoruz. (Sağa doğru giderken ışık azalıyor ve bu da 1 stop fark yaratıyor, Yani 1/125'de alacağımız ışık 1/60'ın yarısı kadar ışık olacak)

Diyaframda ise, f/8 yerine f/5.6 yaparsak, sola doğru gitmiş oluyoruz ve aslında f/8'de aldığımız ışığın iki katı kadar daha fazla ışık almış oluyoruz, ya da bir başka ifade ile 1 stop fazla pozlamış oluyoruz.

Her iki değişikliği de aynı anda yaptığımızda ise enstantane kaynaklı 1 stop az pozlama diyafram kaynaklı 1 stop fazla pozlama ile birbirini netliyor, yani f/8 ve 1/60 değerlerinde aldığımız ışık miktarının aynısını f/5.6 ve 1/125 ile de alıyoruz.

İşte buna da eşitlik kanunu deniyor. Yani aynı ışık miktarını birden fazla diyafram ve enstantane değeri ile elde edebiliyoruz. Mesela 1/8 ve f/22 değerleri de aynı ışık miktarını veriyor.

(Tabii tüm örneklerde ISO'nun sabit ve aynı değerde olduğunu varsaydığımı da belirtmem lazım)

Peki bu durumda hangisini seçmemiz en doğrusu ? Bu da fotoğrafta yakalamak istediğimiz etkiye veya fotoğrafın konusuna bağlı. Bunu da daha sonraki yazılarda anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder