Çarşamba, Ocak 19, 2011

Vivian Maier

Source: John Maloof,  http://vivianmaier.blogspot.com/

Haberlerde arada sırada duyarız, işte x ülkesinde yaşayan şu kişi, evinin bodrumunda bulduğu tablonun picasso tablosu olduğunu öğrendi ve bu sayede bilmem kaç milyon dolara kondu diye. İşte ben de geçen hafta şans eseri böyle bir hikayeyi anlatan bir haberi geçen hafta youtube'da seyrettim.

Bu seferki haber bir ressama veya onun tablosuna ait değildi, dadılık yaparak hayatını kazanan Vivian Maier isimli bir bayana ait bir hikayeydi. Hikaye kısaca şu şekilde:

John Maloof isimli bir emlakçı (ve aynı zamanda amatör tarihçi) yaşadığı yerdeki bir parkın tarihini anlatan bir kitap hazırlarken, kitabında kullanabilmek amacıyla eski fotoğraflar satın almak üzere bir müzayedeye gider ve bir kutu dolusu negatif film satın alır. 30,000'den daha fazla negatif içeren bu kutuya yaklaşık 400$ ödeyerek eve döner. Ama işle umduğu gibi gitmez, çünkü bu negatifler arasında istediği gibi anlattığı parkı yansıtan bir fotoğraf bulamaz ve bu kutuyu kenara koyar. 

Daha sonraları tekrar bu kutuyu açar ve negatifleri scan etmeye başlar. Scan ettikçe gördüğü fotoğraflardan çok etkilenir ve fotoğrafların sahibini aramaya başlar. Müzayedeyi düzenleyen müzayede evine müracaat eder ve oradan eli boş döner. Tek öğrenebildiği müzayede evinin bu fotoğrafları boşaltılan bir kiralık dolaptan almış olduğudur. Kiralık dolabın sahibi hala hayattadır ama çok çok hastadır. 

Source: John Maloof,  http://vivianmaier.blogspot.com/
John Maloof yaptığı araştırmalar sayesinde benzer negatiflerden satın alan kişileri de bulur ve onlardaki negatifleri de satın alır. Almış olduğu bu kutular içinde bir gün şans eseri bir fotoğraf baskı firmasından gelen bir zarf ve zarfın üzerinde de kurşun kalem ile yazılmış Vivian Maier adına rastlar ve hemen bu ismi Google'da aratır. Tek bulabildiği, birkaç gün öncesine ait bir vefat ilanıdır. Aradığı kişiyi bulmuştur ama çok geç kalmıştır.

Fotoğrafları scan ettikçe hayranlığı artar ve kendisi de fotoğraf çekmeye başlar. Scan ettiği fotoğrafların çok değerli fotoğraflar olabileceğini düşünüp birkaç tanesini Flickr'a yükler ve ne yapması gerektiği konusunda yorum ister. Gelen yorumların hepsi fotoğraflara hayran kalmıştır ve bir sanat galerisi ile konuşmasını tavsiye ederler.



Source: John Maloof,  http://vivianmaier.blogspot.com/
Ve bu sayede Vivian Maier adı duyulmaya başlar. İlk sergisi Avrupada açıldıktan sonra Şikago'da da sergisi açılır. Yaptığı araştırmalar sonucu John Maloof'da yaklaşık 100,00 adet negatif filmlik bir arşiv oluşmuştur ve bu arşivin 1960-1970'lere denk gelen bir zamanı kapsayan yaklaşık 20,000 adet negatif film hala banyolanmamış ve dokunulmamış durumdadır.

john Maloof Vivian Maier'in anısına bir site kurmuş ve burada hem gelişmeleri hem de fotoğrafları paylaşıyor. Öte yandan Jeff Goldstein da kendisinde bulunan yaklaşık 12,000 negatif film ile Vivian Maier Prints Inc şirketini kurar ve John Maloof ile paralel bir şekilde Vivian Maier'i tanıtmaya çalışıyor.




Source: John Maloof,  http://vivianmaier.blogspot.com/

Şu anda John Maloof Vivian Maier adına bir belgesel ve de bir kitap hazırlığında.

Fotoğraflara gelince... Gerçekten olağanüstü güzellikte sokak fotoğrafları hepsi. Aslında fotoğrafların bende bıraktığı izlenimleri okumanız yerine, sizin bu fotoğrafları kendinizin incelemenizi tavsiye ederim. Umarım Vivian Maier de bu kadar çabanın karşılığında fotoğraf dünyasında sağlam bir yere konumlandırılır.

Youtube'da seyretmiş olduğum habere bu link'den ulaşabilirsiniz.

John Maloof'un Vivian Maier adına açtığı blog'a da bu link'den ulaşabilirsiniz.

Jeff Goldstein koleksiyonuna da buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ilginc, degisik... V. Maier adina acilan bloga baktim. Bazi fotograflar cok guzel gercekten.

    YanıtlaSil